Hasse rules!

Denna veckas språkvetarseminarium hölls av Hans Berglund, språkvårdare på regeringskansliet, och två översättare från UD.

Hans Berglund är en upplevelse i sig! De två översättarna var intressanta att lyssna på men Hans är ju den riktiga underhållningen.

Första gången han besökte vårt program presenterade han sig och sedan tog han av sig sin tjocktröja och avslöjade en t-shirt med texten Knark är bajs. Hans är en liten man i övre medelåldern. Samtliga i klassrummet tappade hakan och undrade om vi fick skratta. Denna gång skippade han den tischan men han knockade oss med lite galen humor.

Hans visade oss några exempel på regeringstexter som är ganska otympliga och konstiga. Bland annat en mening var jättelång och krånglig och det tog en evighet innan meningen kom fram till vad den egentligen ville säga. Med språkvetarterm var meningen vänstertung, alltså ett tungt fundament. Med Hans Berglund terminologi beskrevs meningen som att meningens huvudverb är bocken på vilken en bräda läggs för att göra en gungbräda och på den vänstra sidan av gungbrädan har ett stort fetto satt sig. Nu är det ju så att man inte vill ha ett fetto till vänster utan man tar gärna fettot på högra sidan för att meningen ska vara lättförståelig. Mycket roligare än att tala om fundament, vänstertung och finita verb.

Hans Berglund made my day!


Kommentarer
Postat av: Myaraq

ÅH! Min rolgaste lärare heter också Hans!

2010-03-12 @ 15:56:29
URL: http://myaraq.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0